Zašto su omega 3 masne kiseline važne za razvoj malog deteta?
Dolazak deteta unosi određene zanimljive promene i navike u živote partnera. Dok je dete malo ali i tokom njegovog odrastanja roditelji posebnu pažnju posvećuju nezi i brizi o zdravlju deteta. Svaki roditelj bar jednom je pomislio: ,,Kako da budemo sigurni da je naša beba zdrava i da se pravilno razvija?”
Koje namirnice i vitamine je potrebno da dete unosi kako bi bilo jako i razvijalo se pravilno? Da li bi trebalo koristiti i omega 3 masne kiseline i na koji način one utiču na rast i razvoj detete?
Značaj omega 3 masnih kiselina
Čim se beba rodi, ona nastavlja intenzivno da raste i da se razvija. Kako bi beba dostigla sve predviđene parametre mesečnog razvoja u prvih godinu dana, pa i kasnije, do školskog uzrasta, ali i želje roditelja da bude zdrava i lepa, važno je da roditelji znaju da u periodu dok su još mala, deca treba da unose sve neophodne hranljive materije.
U grupi hranljivih materija koje i ojačavaju imunitet kod dece uz vitamine, proteine, minerale, veoma važne su omega 3 masne kiseline, koje su od presudnog uticaja kada je reč o razvoju bebinog mozga, ali i očiju i vida. Spadaju u red polinezasićenih masnih kiselina i utiču blagotvorno na mnoge funkcije organizma. Dugoročan razvoj i rast deteta, ali i pravilan razvoj mozga, mentalnih i kognitivnih veština dece, zavisi od redovnog snabdevanja organizma omega 3 masnim kiselinama.
Nedovoljan i neadekvatan unos omega 3 masnih kiselina može dovesti do loših rezultata na testiranju mentalnih, ali i motoričkih veština, sa posebnim akcentom na poremećaj pažnje, usporeniji fiziološki razvoj i slab imuni odgovor organizma.
Pre više od pola veka, u vremenu odrstanja naših baka i deka, idealan odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina bio je 1:1. Vremenom se zbog savremenog načina života i promena u ishrani to menjalo, da bi danas taj željeni odnos bio do 1:4, a on je ustvari o 1:20 u korist omega 6 masnih kiselina, zato što ih više unosimo preko suncokretovog, ali i kukuruznog i lanenog ulja. Manjak omega 3 u eritrocitima dovodi do raznih poremećaja kod dece kao što su gojaznost, alergije, ekcemi.
Izbalansiran odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina utiče i na prevenciju nekih oboljenja poput šećerne bolesti, kardiovaskularnih bolesti, razvoja multiple skleroze. Utiču na razvoj nervnog sistema uopšte, osim toga i na funkcije poput koncentracije, pažnje… Smatra se da deluju i protivupalno i da su usko povezani sa antioksidantima kao što su vitamin E i selen. Roditelji će sami primetiti kada detetovom organizmu nedostaju omega 3 masne kiseline. Simptomi se manifestuju kroz izrazit umor, lošu memoriju, suvu kožu, srčane probleme, promene raspoloženja.
Uticaj omega 3 na kognitivne sposobnosti dece
Poslednja tri meseca trudnoće i prvih nekoliko godina života dece, ključni su za pravilan razvoj mozga. Kod novorođenčeta, telesna masa čini samo 5% od telesne mase odraslih, ali zato veličina mozga čini 70% veličine mozga odraslih. Preostali rast mozga odvija se tokom prve godine života do predškolskog uzrasta, tako da je rast mozga većim delom završen do pete ili šeste godine života. U tom period predškolskog uzrasta, koji je veoma važan za rast mozga i razvoj mentalnih sposobnosti, od posebne je važnosti dovoljan unos specifičnih nutrinata.
Pod nutritima, „prijateljima“ mozga smatraju se:
- omega 3 masne kiseline,
- naročito dokozaheksaenska kiselina (DHA),
- omega 6, arahidonska kiselina (AA).
Sveobuhvatnim naučnim analizama došlo se do saznanja da DHA, prirodno zastupljena u ribljem ulju, pozitivno deluje na psihološke sposobnosti. Naučnici tvrde da objavljene studije obezbedjuju dovoljno uverljivih i valjanih dokaza koji smanjenu koncentraciju DHA u mozgu dovode u vezu sa lošim rezultatima na psihološkim testovima i testovima ponašanja. Nova studija sprovedena na više od 200 odojčadi, pod vodstvom kanadskih naučnika ukazala je na važnost dodavanja višestruko nezasićenih masnih kiselina u dečju hranu. Osim razvoja psiholoških sposobnosti, konzumiranje tih polinezasićenih masnih kiselina u najranijem životnom dobu obezbedjuju i bolji razvoj vida. Lakoća i tačnost rešavanja problemskih zadataka ima pozitivnu korelaciju sa kasnijom inteligencijom i vokabularom, pa su odgovarajuća ishrana i pravovremena suplementacija važne već od najmanjih nogu.
Kako mališani unose omega 3 masne kiseline?
Tokom trudnoće i laktacije treba obratiti posebnu pažnju na odgovarajući unos omega 3 masnih kiselina. Dojenjem se obezbedjuje unos arahidonske (AA) i dokozaheksaenske (DHA) masne kiseline kod odojčadi. Razlike DHA u majčinom mleku značajno variraju u zavisnosti od načinu ishrane majke. Izvesno je da doilje ishranom obezbeđuju izvore DHA, prvenstveno uzimanjem masne plave ribe.
Dokazano je da, nakon što doilja konzumira haringu ili salpu, razlika DHA u majčinu mleku značajno poraste nakon 6 sati, a dostigne maksimum nakon 24 sata. Mališani posle perioda dojenja unose omega 3 masne kiseline preko formule.
Ne sadrže sve mlečne formule omega 3 masne kiseline, pa su pojedine države, kako bi zaštitile zdravlje dece, menjale svoje propise o ishrani beba. Prema najnovijim propisima Evropske Unije, tačnije Evropskog komiteta za ishranu, omega 3 masne kiseline moraju biti sastavni deo svake adaptirane mlečne formule u tačno određenom rasponu definisanom na 100 kcal adaptirane mlečne formule.
Aptamil 3&4 mleko za malu decu je obogaćeno nezasićenim omega masnim kiselinama, tako pruža podršku razvoju bebinog mozga i vida. Nakon dojenačkog perioda, ono omogućava izvor neophodnih masnih kiselina i u saradnji sa hranom, bogatom omega masnim kiselinama, pruža potporu organizmu, naročito u osetljivom periodu do druge i treće godine života, kada i dolazi do formiranja centralnog nervnog sistema, ali i složenih kognitivnih, psihomotornih funkcija i čula.
Kako deca da unose omega 3 masne kiseline?
Najbolji način da detetu obezbedite redovan unos omega 3 masnih kiselina jeste da ih unosi kroz hranu ili suplemente. Hrana koja je najbogatija omega 3 masnim kiselinama je morska riba I morski plodovi: brancin, losos, tuna, račić, sardine, haring, skuša, lignje, hobotnica, bakalar.. Sve ovo nije dovoljno na dečjem meniju, pa se postavlja pitanje unosa omega 3 masnih kiselina u organizam dece. Kao zamena omega 3 masnim kiselinama iz hrane, nalaze se razni tečni dodaci ishrani na bazi ribljeg ulja, bogatog omega 3 masnim kiselinama i sadrže i DHA i EPA, dokosaheksanska i eikosapentanoična, dva osnovna tipa omega 3 masnih kiselina koje se usvajaju u organizmu. Koristan efekat za razvoj dece u najranijem uzrastu postiže se dnevnim unosom od 250mg EPA i DHA.
Veza organske hrane i omega 3 masnih kiselina
Prirodno je da želimo najbolje za svoju porodicu i da posebnu pažnju obraćamo na ishranu najmlađih. Čim beba počene da uzima čvrstu hranu, roditelji se zainteresuju za poreklo te hrane, ali i proizvođače i trude se da obezbede organski proizvedenu hranu. Važno je da znaju da je organski proizvedena hrana, hrana bez pesticida, hormona rasta i antibiotika, jeste dobra osnova za rast i razvoj, jačanje zdravog života i stvaranje dobrih navika.
Bilo bi dobro da roditelji svoju decu na početku, u prvim mesecima života, ali i kasnije, hrane organski kvalitetnim voćem i povrćem, mlečnim proizvodima, mesom i jajima. Bez obzira da li misle da je organska hrana zdravija od konvencionalno proizvedene, priznaće ima bogatiji ukus. Organski proizvodi su sočniji, prirodnog mirisa i ukusa, pa će beba zasigurno sa uživanjem jesti uz mljackanje. Kako biste bili sigurni da je mleko bogato omega 3 masnim kiselinama, možete kupovati mleko proizvedeno na organskim farmama zato što je ono za 50% bogatije omega 3 masnim kiselinama i odlična je osnova za početak zdravog života.